Shiatsu

Een Chinese massagetechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuur/pressuur punten en meridianen. Door op bepaalde plaatsen druk te geven kunnen klachten verminderd, weggenomen of (en daar wordt het in China voornamelijk voor gebruikt) voorkomen worden. Ook worden en vaak strekkingen uitgevoerd tijdens de massage, afhankelijk van de klacht en de duur van de massage.

Normaal gesproken wordt Shiatsu op een futon op de grond, en over de kleding heen gegeven (het gaat immers om druk en niet om wrijving). Bij Qi4U wordt het normaal gesproken op de massagetafel gegeven en, indien gewenst, rechtstreeks op de huid, eventueel over een dunne doek, zodat na de Shiatsu behandeling nog even met olie gemasseerd kan worden.

Afhankelijk van de duur van de massage kunnen uiteraard ook benen en armen meegenomen worden in de behandeling.

Shiatsu is geschikt voor jong en oud en het verbetert de circulatie, ontspant, ondersteunt de spijsvertering, voert afvalstoffen af, zorgt voor soepele spieren en verhoogt het lichaamsbewustzijn en het energieniveau. Het werkt in op het energetisch systeem van het meridiaanstelsel van het lichaam, het maakt bewust van wat het lichaam vertellen wil.

Shiatsu is een goede preventieve methode om klachten te voorkomen. In het westen is het gebruikelijk om naar de dokter te gaan als de symptomen al duidelijk aanwezig zijn. De oosterse geneeswijze richt zich op het energetisch functioneren van lichaam en geest, energie moet vrij kunnen stromen om gezond te zijn en te blijven.

Stoelmassage is ook een vorm van shiatsu, die vaak bij bedrijven toegepast wordt.